חודש אב

 התיקון הנפשי והרוחני של חודש אב

בכל חודש טמונה משמעות עמוקה המתבטאת בכמה דרכים ונותנת לנו כלים לשנות את המודעות שלנו ולמנף את התיקון הנפשי והרוחני שלנו.
על פי הקבלה והחסידות משמעות החודש מתבטאת בכמה סמלים. דרך אות המייצגת את החודש, פסוק בתורה, שבט משבטי בני יעקב אבינו ואיבר בגוף שהפעילות שלו תמיד מקבילה למידה בנפש.
התבוננות בפעילות האיבר גורמת לנו להבין את פעילות תכונות הנפש, ולגרום לאיזון בריאותי בין הגוף לנפש. אנסה להבהיר יותר. רבים מאיתנו כבר יודעים כי המחלות בגוף באות מחוסר איזון בנפש. לדוגמא כעס משויך לכבד. כלומר אדם שיש לו בעיה בכבד, יכול לטפל בעצמו רק בבעיה הרפואית, אך רצוי שיבדוק אם יש לו כעס כדי שהבעיה תטופל מהשורש ואיכות חייו תשתפר לא רק ברמה הפיזית אלא גם ברמה הנפשית. וכך בכל חודש יש את התיקון של האיבר מהשורש הנשמתי.

האות של חודש תמוז היא ח' ושל חודש אב ט'. ידוע שאנו למדים על המשמעות של כל אות וכל מילה בתורה לפי הקונטקסט הראשון בו היא מוזכרת.

אז כדי ללמוד על המשמעות של האותיות הנ"ל נתבונן בפסוק בו הן מוזכרות בפעם הראשונה.

האות ח' מוזכרת בפעם הראשונה בפסוק "חושך על פני תהום" והאות ט' מוזכרת בפעם הראשונה בפסוק: ”וירא אלוקים כי טוב". כדי לשפר את איכות חיינו הנפשית  בחודש תמוז אנו מתקנים את הראיה ובחודש אב את השמיעה.
נתבונן על הקשר בין שני חודשים אלו – הקשר בין הראיה לשמיעה.
מה שאנו רואים בחודש תמוז ממש שובר את הלב, לפי הפסוק המלמד אותנו על המשמעות של האות ח', "חושך על פני תהום”. הקשר בין האות ט' של חודש אב ומה שאנו יכולים לשמוע בחודש אב, ממש מחיה אותנו. “וירא אלוקים כי טוב".
כמו כן יש צרוף אותיות שם הויה שעליו מתאים לכוון בתפילה בכל חודש. הצרוף של החודש הוא, ה-ו-ה-י. את משמעות הצרוף הנ"ל למדים מהפסוק של החודש, "הסכת ושמע ישראל היום"(דברים כ"ז, ט)


ריטריט מדיטציה יהודית בנהריה

  • מוזיקה
  • אוכל בריא
  • חווית גופנפש לא רגילה

054-8048602 מרים


מי שמתקן את העיניים רואה את הכאב של החורבן וכשאנו מתקנים את השמיעה אנו יכולים לשמוע ולראות את הצעדים של המשיח. כמו שכתוב: ”מה נאוו על ההרים רגלי מבשר". בגלל זה המהות של שני החודשים האלו כל כך מחוברת.

לא תמיד די בראיה נבואית, למרות שנדמה לנו כי מראות נבואה הם הכי גבוה שאפשר להתחבר לאלוקות, אך יש יותר מכך.
אני רוצה שתדעו משהו כל כך עמוק. התורה הינה נבואה שניתנה ע"י משה רבנו, ראש כל הנביאים. ולמרות שמשה רבנו רואה כל מה שקורה ויקרה הוא לא רואה את מציאות ימות המשיח. הוא לא רואה כמו המשיח.
לדוגמא, אם אני רואה יהודי אוכל סנדוויץ' ביום כיפור, הראיה הנבואית שלי אומרת לי שהוא לא בסדר. אבל אפשר לראות מעבר לכך. אני יכול לשמוע את צעדי המשיח גם בטעויות שלו. ספר במדבר שמלווה אותנו בתהליך ההתבוננות הקודמת לחודש תמוז ואב מלמד אותנו שכל הטעויות שעשינו במדבר, כמו כל הטעויות שאנו עושים במדבר הנמשל בחיים שלנו הם חלק אינטגרלי מההתקדמות בחיים.

במה המשיח יותר ממשה רבנו?
תפיסת העולם בעיני משיח מקדמת את העולם יותר מראיה נבואית. זאת אומרת שנביא גדול כמו משה רבנו יכול לראות את כל הטעיות שנעשה בעתיד, אבל המשיח רואה איך הטעויות גם קידמו את העולם למציאות טובה יותר.
המי השילוח מלמד אותנו שלעתים, גם אם אני הנביא הכי חזק אני לא יכול לדעת מה משמעות הקיום של אדם, אלא אם כן אני מסתכל עליו בעיני משיח.

היחסים שלפני ואחרי החורבן – מה עדיף?
כתוב שאחרי שעשינו את עגל הזהב משה רבנו מבקש מאלוקים "הורני נא דרכיך".
המי השילוח שואל על כך: מדוע משה רבנו מבקש מהקב"ה להסביר לו פעולותיו דווקא אחרי עגל הזהב. למה לא לפני? אני הייתי חושב שאחרי שעשינו את עגל הזהב נפסיק להיות יהודים. נפסיק את הקשר היהודי שלנו עם ריבונו של עולם. כמו בסיפורים על יהודי שהתנצר כי הציעו לו כמה גרושים בשביל שיתנצר. כיוון שלא היה לו כסף לאכול הוא הסכים. אך למחרת הוא בא לבית הכנסת להניח תפילין.
זאת אומרת שהקב"ה לא מתנתק מעם ישראל ומאף יהודי בשום מצב. לא משנה מה הוא עשה.
במילים אחרות משה רבנו שואל את הקב”ה, מה הסוד של הקשר שלך עם בני ישראל. מה שומר על הקשר הזה שהוא בלתי תלוי במעשים? איך אתה לא מתנתק מאף יהודי? איך זה שהקשר שלך עם בני ישראל כל כך חזק שהם יכולים לירק לך בפרצוף, לנאוף בך עם אלוקים אחרים שהם בנו לפני חמש דקות, אחרי כל מה שעשית בשבילם, ואתה עדיין אוהב אותם ושומר עליהם? איך אתה עושה את זה?
אז הקב"ה עונה למשה, לא ראית את אחורי. זאת אומרת אני לא יכול להסביר לך את זה, אבל אני יכול לתת לך לטעום קצת את הטעם של היחסים שלי אתם אחרי החורבן של היחסים. הטעם של אחרי המשיח.

אז מה יביאו ימות המשיח?
למשיח יש הבנה שהיהודי הכי שפל מחובר אל ה' בנימי נשמתו. אפילו אם אני עושה שני עגלי זהב ביום אני עדיין יהודי. אני עדיין מחובר לבורא עולם והוא מחובר אלי.

מבוסס על שיעור של הרב קרליבך על חודש תמוז ואב לפי החסידות והקבלה.

Similar Posts

השאר תגובה